De nadelen van cryptocurrency
Transacties met cryptocurrency staan bekend om de anonimiteit en lage kosten die eraan verbonden zijn. Mensen die een investering hebben gemaakt in bijvoorbeeld de Bitcoin, hebben echter ook te maken met verschillende nadelen.
Het is verstandig om je ook hierin te verdiepen voordat je overgaat tot het kopen van digitale valuta voor jouw wallet bij Bitvavo, zodat je weet wat je kunt verwachten van jouw munteenheid en de transacties die jij ermee gaat maken.
Wisselende koersen maken het minder aantrekkelijk
Een van de nadelen van cryptocurrency is dat er wettelijk nog niet mee betaald kan worden. Je wilt als consument of bedrijf namelijk niet steeds te maken hebben met bepaalde wisselkoersen. De administratie behoeft namelijk veel werk, waar veel mensen niet op zitten te wachten.
Het kan een leuk betaalmiddel zijn, maar voor veel kleinere transacties zoals in de supermarkt is het eigenlijk nog geen realistisch doel.
Mining en transacties kosten flink wat geld
Mining van bijvoorbeeld de Bitcoin is duur. Er is namelijk veel energie voor nodig om het gehele proces aan de gang te houden, waardoor jouw stroomverbruik naar een hoogtepunt wordt gedreven. Om nog maar niet te spreken over de steeds hoger wordende transactiekosten die brokers als Bitvavo moeten hanteren.
Er wordt geprobeerd om deze kosten zo laag mogelijk te houden, maar de populariteit wint het vaak van dit streven.
Geen duidelijke prijs vast te stellen voor cryptocurrency
De wisselkoeren van cryptocurrencies wisselen sterk. De waarde schommelt vaak, waardoor jouw Bitcoin het ene moment vele malen meer waard kan zijn dan op een andere dag. Als je dit gaat vertalen naar onze maatschappij kunnen die paar procenten al gauw duizenden euro’s zijn. Het is hierdoor niet goed vast te stellen welke prijs je gaat betalen voor producten en diensten.
Zolang nog niet iedereen meedoet aan het investeren in cryptovaluta zullen deze schommelingen plaats blijven vinden. Ook wordt het niet gereguleerd, waardoor er veel verschillende prijzen kunnen ontstaan. Een duidelijk meetbaar punt is er dus niet.